ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΜΠΑΧ
Διακοπή Καπνίσματος
Η Διακοπή Καπνίσματος είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εκτός από την απεξάρτηση από την εθιστική ουσία της νικοτίνης, που είναι και ο πιο γνωστός παράγοντας δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο καπνιστής στη διαδικασία διακοπής, υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες από ψυχολογικής πλευράς, που συμβάλλουν στην επιτυχή ή όχι έκβαση της διακοπής καπνίσματος. Αυτοί είναι:
Η αποφασιστικότητα και τα κίνητρα του καπνιστή
Η αναγνώριση - συνειδητοποίηση των συμπεριφορών, συναισθημάτων, αναγκών που έχει συνδέσει ο καπνιστής με την διαδικασία του καπνίσματος Η εύρεση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των συγκεκριμένων συμπεριφορών, συναισθημάτων, αναγκών Αντιμετώπιση υποτροπών Η ψυχοθεραπεία, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, έρχεται να βοηθήσει τον καπνιστή να συνειδητοποιήσει τους λόγους που τον ωθούν να καπνίσει (πέρα από την εξάρτηση), να τον ενθαρρύνει στην αποφασιστικότητά του και στα κίνητρα για την απεξάρτηση, να τον μάθει να διαχειρίζεται εναλλακτικά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που έχει άρρηκτα συνδέσει με το κάπνισμα, να τον υποστηρίξει σε περίπτωση υποτροπής και τέλος να συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας πιο υγιούς στάσης ζωής τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο γενικότερα. Η όλη διαδικασία Διακοπής Καπνίσματος, γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο Ιατρό Πνευμονολόγο, σε περίπτωση που χρειαστεί συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής (Champix, Zyban).
Ανθοϊάματα Μπάχ
Τα ανθοϊάματα Μπάχ ανήκουν στην κατηγορία των εναλλακτικών θεραπειών και έγιναν γνωστά από τον γιατρό Edward Bach που τα ανακάλυψε και τους έδωσε το όνομά του. Χωρίζονται σε επτά ομάδες, κάθε μια από τις οποίες αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασιακή κατάσταση και στόχο έχουν την μετουσίωση μιας αρνητικής έκφρασης του ιδιοσυγκρασιακού "σχήματος", σε θετική. π.χ. Αρνητική έκφραση "ιδιοσυγκρασιακού σχήματος" : Φόβος, ντροπαλότητα, ανησυχία Θετική έκφραση "ιδιοσυγκρασιακού σχήματος": Θάρρος, άνεση, τόλμη. Έτσι λοιπόν, οι επτά ομάδες των ανθοϊαμάτων αναφέρονται στα εξής ιδιοσυγκρασιακά σχήματα: 1. Φόβο, 2. Αβεβαιότητα, 3. Έλλειψη ενδιαφέροντος για το παρόν, 4. Μοναξιά, 5. Υπερευαισθησία, 6. Απόγνωση και απελπισία, 7. Υπερβολική φροντίδα των άλλων. Ο τρόπος που βοηθούν τα ανθοϊάματα είναι βαθύτερα ενεργειακός και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ψύχωσης ή και διαταραχών άγχους. Στόχος τους είναι, όχι να εξαλείψουν το σύμπτωμα, αλλά να αντιμετωπίσουν τα ιδιοσυγκρασιακά σχήματα που κουβαλάει το άτομο και που τις περισσότερες φορές διαιωνίζονται, εγκλωβίζοντάς το σε έναν φαύλο κύκλο απρόσφορων συμπεριφορών. Τα ανθοϊάματα, με την μακροχρόνια χρήση τους, καταφέρνουν, είτε να "μαλακώσουν" κάποια σχήματα, είτε να τα φέρουν στην επιφάνεια και έτσι να βοηθήσουν το άτομο να γίνει πιο συνειδητό απέναντι στις αιτίες που το ωθούν να αναπαράγει συγκεκριμένες αναποτελεσματικές συμπεριφορές. Η εμπειρία δείχνει, ότι καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν με ταυτόχρονη εφαρμογή ψυχοθεραπείας και χρήσης ανθοϊαμάτων και αυτό γιατί η ατομική ψυχοθεραπεία, βοηθά στην επιλογή των καταλληλότερων ανθοϊαμάτων για το άτομο, αφού μέσα απ' αυτήν προκύπτουν σιγά σιγά τα σχήματα που αναπαράγει ο άνθρωπος και που αποτελούν εμπόδιο στην εξέλιξή του ως προσωπικότητα. Τα ανθοϊάματα είναι απολύτως ασφαλή, αφού δεν περιέχουν χημικά συστατικά και μπορούν να χορηγούνται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.